Röntgen vs. MRI a porckorong szempontjából

röntgen és mriSzeretném tisztába tenni, hogy a ‪‎porckorongsérv‬ kiderítése céljából készült leleteknek mennyire lehet hinni.

 

A röntgen leleten nem látszanak a porckorongok (amik sérvesedhetnek), csak a csontok. A képen a csigolyák között nincs semmi, de a valóságban ott a porckorong. Így ebből csak valószínűsíteni lehet, hogy mennyire laposak a porckorongok. Ha a porcrések‬ szűkebbek a kelleténél, akkor a porckorong ellaposodott s ezáltal van rá esély, hogy “szétlapulhatott”, azaz itt-ott kinyomódhatott, fájdalmat okozhat, ideggyököket és gerincvelőt is nyomhat.

 

Az orvosok akkor mondják, hogy ‪‎gerincsérved‬ van, amikor állandó durva végtagfájdalmaid‬, zsibbadásod van vagy kiszakadt a sérved. Előtte csak protrusio‬-ról beszélünk.

 

NAGYON FONTOS! A sérves tünetek egy-egy mozdulat közben is változhatnak. Az MRI felvétel hitelesebb képet ad, mert látszik rajta a porckorong, csak ez drágább… Ott is gyakori, hogy azt írják, hogy van kitüremkedés, de nem éri el az ideget, így nem sérv….na persze, az MRI gépben fekve… nyugalmi helyzetben… aznap.

 

De ha lehajolsz fogat mosni pl, rögtön más lehet a porckorong helyzete…

Comments are closed.