Miért jó rollerezni?

roller_nyilakkal

Egyre divatosabb rollert használni. Praktikus, mert a kisebb kerekűek összecsukhatóak, fel lehet vinni őket a tömegközlekedési eszközökre, 2-3x gyorsabb, mint a gyaloglás és valljuk be, jó újra élni a gyerekkori élményeket.

A nagyobb verziók sportolásra is alkalmasak, bár a kicsikkel is meg lehet izzadni, elszántság kérdése. :) Nálunk még nem terjedt el, de pl. az USA-ban, Ausztráliában, Németországban stb már van hivatalos verseny is. Itthon a profibb gépeket a www.kickbike.hu forgalmazza.

 

A roller mindent megmozgat. A képen egy sport célú verzió látható.

 

Az álló láb izmai kissé hajlítva stabilan tartanak, illetve hajtás közben a térd behajlik. Ezáltal a négyfejű combizom jobban erősödik, mint futás vagy kerékpározás által. A combhajlítók (hamstringek), farizmok és a gerincstabilizálók pedig segítik a kezdő helyzetbe való visszatérést.

 

A hajtó oldalon a vádli, combhajlítók, farizmok és gerincstabilizálók ezzel egyidejűleg előre lendítik a “járgányt”.

 

A törzsizmoknak, más néven core izmoknak egyrészt egyensúlyban kell tartania a testünket a rolleren, másrészt folyamatosan dolgoznak, átmozgatják a gerincet, erősödnek. Ez nagyon fontos a későbbi gerincpanaszok, derékfájás, porckorongsérv megelőzésében.

 

Előnyei a futással szemben:

- nem terheli annyira a bokát, térdet, mivel nem ütődik a talpunk a talajhoz,

- hatékonyabban erősíti a láb izmait, farizmokat,

- gyorsabban halad a táj :)

 

Előnyei a kerékpározással szemben:

- egészségesebb a tartás, mert nem kell görnyedni rajta, mint a kerékpáron

- egységnyi távolságon jobban terheli izmainkat, kardio-vaszkuláris rendszerünket (szívünket), tehát ha nincs idő bringázni, irány rollerezni…

 

Mint minden sport után, egy kiadós rollerezés után is kell nyújtani vagy SMR-hengerrel átmasszírozni a megfáradt izmokat.

Ha nem tudod, mi az az SMR henger, itt elolvashatod, mire jó pl térdfájás esetén.

Comments are closed.