McKenzie-terápia, Gyógytorna

 

Előfordul, hogy egyes mozgásszervi problémák teljes kezeléséhez nem elég a terapeuta által végzett kezelés (gyógymasszázs, manuális terápiák). Ilyenkor gyógytornára van szükség, hogy bizonyos izmok megnyúljanak vagy megerősödjenek, ez által kiegyensúlyozva a csontok, porckorongok helyzetét, javítva a keringést. Tipikusan ilyen esetek pl. a gerincsérv, gerincferdülés és a mély hátizmok gyengesége.

Gerincsérv esetén speciális McKenzie-tornát alkalmaz a gyógytornász. A gerincsérvek leegyszerűsítve a porckorongok elváltozásai. A porckorong anyaga a nem megfelelő huzamosabb terhelés vagy hirtelen nagy erő hatására elgyengülhet, roncsolódhat, akár ki is szakadhat. Vannak esetek, amikor műtétre van szükség, de egyre több páciens találja meg a McKenzie tornát, amivel egyre többen el is kerülik az operációt.

A “csodája” abban rejlik, hogy a porckorong alakíthatóságát kihasználva és a helyes irányt megtalálva a gyógytornász segítségével, a páciens aktív részvétellel “tornázza vissza” a porckorong “kitüremkedését”. Ennek hatására a tünetek csökkennek, sőt, teljes fájdalommentesség is elérhető. Ehhez még egyszer hangsúlyozom, szükség van a páciens együttműködésére és szorgalmára.

Mély hátizom gyengeség kezelésében is fontos szerepe van a tornának. A csigolyákat tartó izmok nem megfelelő ereje miatt bizonyos szegmensek instabillá válhatnak, az izmok begörcsölnek, elfáradnak, sérülékenyek lesznek. Ez a sérülékenység azt jelenti, hogy könnyebben meghúzódnak és a csigolyák közti kis ízületek hajlamosabbak lesznek “becsípődésre“.

Bejelentkezéshez hívja telefonszámunkat: +36 70 / 389-8770