Fájós derekú kismamák

A gyermek az élet értelme.  Megszületésük, létezésük a legszebb dolog a világon, ami egy pár életében eljöhet.

 

babaAmikor a lányom született – és ezzel biztosan mások is így vannak – sokszor csak néztük csodálva és szeretettel telve, ahogy alszik, próbálgatja a mozgásokat, megfordul, elkezd kúszni-mászni, járni, játszani, gügyögni, beszélni…

Ugyanakkor tudjuk, hogy nagyon nem könnyű szülőnek lenni. Nem csak a hasfájás miatt ringatással töltött éjszakák vagy az oviba való beszokás stressze miatt. Fizikailag sem könnyű, főleg az ANYÁNAK!

Amikor egy nő állapotos lesz, szép lassan növekszik a pocakja, van idő hozzászokni a változáshoz, az ágyéki gerincszakasz egyes szegmensei fokozott homorulatnak (fokozott lordosis) vannak kitéve, a pocak tartás amiatt izomrövidülések alakulnak ki. Sokaknak ez is komoly megterhelést jelent, de sokkal gyorsabb változás, amikor a bébi megszületik és az anya egyik percről a másikra lesz pár kilóval könnyebb. A kilók elvesztése nem is okoz problémát, legalább nem kell cipelni tovább. Viszont a súlypont megváltozása már okoz problémákat.

Az a gerinc, amelyik hozzászokott, hogy kissé hátra kell hajolni, mert elől plusz súly van, most hirtelen elveszti a többletet, csökken a homorulat, de az izomrövidülések ennek ellenére még megmaradhatnak.

 

terhes-tartas

 

Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy bármi fájjon, az anya elkezd nap mint nap hajolgatni, azaz pont az ellentétét csinálja annak, amihez hozzászokott 9 hónap alatt.

 


A jelentős mennyiségű erőlehajlás, emelés következménye lehet akár porckorong problémák felbukkanása is!


 

Terhesség alatt egyre kevesebb a hajlongás és egyre homorúbb az ágyéki gerinc szakasz, most pedig jelentős mennyiségű hajlongás. Persze, hogy hajlongunk, a gyerek lenn van…és még jó sokáig elég alacsony, érdemes felkészülni erre.

Éjszaka lehet, hogy többször is felébred, rohansz, kikapod a kiságyból vagy behajolsz és percekig (vagy akár 1-2 órán át is…) simogatod, nyugtatod. Eljön a reggel. A gyermek, tegyük fel, kikerül a játszó szőnyegre. Azután el kell menni a boltba. Azután át kell menni a nagyihoz. Azután megint játszó szőnyeg. Azután fürdetés, altatás. Mindeközben még néhányszor szoptatás van vagy épp etető székbe kell beletenni őkelmét.

 


ANYÁK! Számoljátok meg, hányszor hajoltok le és emelitek fel a gyerkőcöt egy nap alatt!?


 

Tudom, nehéz változtatni, de azért nincs veszve a remény:

  • - ha éppen gyermek vállalásra készülsz, érdemes eljárni pilates, jóga, gerinctorna órára vagy gyógytornászhoz, aki megtanít egyénre szabva olyan gyakorlatokat, amivel felkészítheted a törzsizmaidat az eljövendő igénybevételre.

  • - ha jelen pillanatban állapotos vagy, ugyanez a tanács, de előtte mindenképpen konzultálj erről szülészorvosoddal!

 

Ha már megszületett a kicsi:

  • - szabadidő függvényében, érdemes folytatni vagy elkezdeni a fentebb javasolt izomerősítéseket, akár egyéni gyógytornát.

  • - ha nem tudsz elég időt szakítani arra, hogy rendszeresen eljárj valahová, akkor a minimum, amit érdemes megtenned az, hogy  szakemberrel megvizsgáltatod, mi okozza nálad a fájdalmat és mit kell tenni (akár nekünk, akár neked otthon), hogy mihamarabb elmúljon és ne is jöjjön vissza! 


 Szívesen állunk rendelkezésedre zuglói rendelőnkben. Hívj minket bizalommal! +36-70-389-8770


 

Comments are closed.