A reflux nem pihen - 5 egyszerű tipp, hogyan élje túl az ünnepi étkezéseket

 

A karácsony a legszentebb ünnep, de ez sajnos a refluxot egyáltalán nem érdekli. Aki refluxos, annak a finomabbnál finomabb falatok dömpingje miatt különösen vigyáznia kell arra, hogy a tünetei fel ne erősödjenek.

Iklódi Zoltán vagyok, a Gergely- és Iklódi-féle Integrált Reflux Terápia egyik kifejlesztője, reflux-terapeuta. Nap mint nap kezelek refluxos pácienseket, ismerem a szokásaikat és a tapasztalataikat a betegség kapcsán. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy elolvassa az alábbi tanácsaimat. Nem szeretném, ha az ünnepi étkezések megkeserítenék Önnek és családtagjainak a karácsonyt és az új évet.

 

1. Tegyen kevesebb cukrot a süteményekbe!

Az első és talán a legfontosabb, hogy tegyünk kevesebb cukrot a süteményekbe. A cukor az, ami a refluxosok nagy részénél komoly problémát tud okozni. A hagyományos sütemény receptek nagy részében elképesztő mennyiségű cukor van, ami teljesen fölösleges. Ha fele annyit teszünk bele, akkor az első falatnál talán furcsa lehet, de az agy könnyen alkalmazkodik az új ízhez. Sőt! Így a cukor édes íze nem nyomja el a süti fontosabb hozzávalóit. Érdemes kipróbálni módosított sütemény recepteket, amikben a cukrot és a fehér lisztet nem csak csökkentik, hanem egészségesebb hozzávalókkal helyettesítik.

 

2. Álljon meg időben! – Ne egye túl magát!

tuleves

Azért, mert karácsony van, nem kell kétszer annyit ennie, mint máskor. Még akkor sem, ha a megszokottnál több fogás van az asztalon. Ha refluxos egy-egy fogásból szedjen kevesebbet, így élvezheti az ízeket és a gyomra sem lesz kétszer akkora. A refluxot leggyakrabban a megnövekedett hasi nyomás okozza. Bővebben ITT olvashat erről. A “túlevés” pedig jelentősen növeli ezt a nyomást. Nem szabad eljutnia odáig, hogy ezt érezze: “már egy falat sem fér belém”. Álljon meg időben!

 

 

3. Igyon többször vizet!viz

Ha refluxa van, nem csak a feláramló gyomorsav okozhat gondot, a nyelőcső meglévő felmaródásait is ingerelhetik a rajta áthaladó ételek, italok. Pl. egy korty bor, amikor végighalad a nyelőcsövön, egy része nem folyik le gyorsan, hanem a nyelőcső oldalán csordogál lassan végig. Segíthet, ha koccintás után iszik pár korty vizet, hogy “lemossa” a nyelőcsövét.

 

4. Étkezzen megfelelő helyzetben!

Ha az asztal fölé görnyed a karácsonyi vacsora közben, összenyomja a hasát. Ez a nyomás nem tesz jót a rekeszizomnak, ezáltal a gyomornak és gyomorszájnak sem, felerősítheti a reflux tüneteit, a gerinc megterheléséről már nem is beszélve. Leves evés közben tényleg nem könnyű, de próbáljon egyenes háttal ülni az asztalnál!

ules

 

5. Inkább ebédeljen, mint vacsorázzon!

Ha teheti, szervezze a karácsonyi főétkezést vacsora helyett ebédidőre vagy kora délutánra! Jelentősen csökkenthetők az éjszakai refluxos tünetek, ha már nem eszünk lefekvés előtt legalább 2-3 órával. Ezután még van ideje a szervezetnek feldolgozni a bevitt finomságokat, nem terheli meg vele annyira. Ha mégis az ünnepi vacsorát választja, teljen el utána legalább 3 óra lefekvésig (…persze ne cukros süti majszolással töltsük az időt… :) )

 


Amennyiben az ünnepek mégis megviselték a szervezetét és szeretné fájdalom mentesen, végleg kikezeltetni refluxát, hívjon minket bizalommal. A két ünnep között a reflux kezelések szünetelnek, de időpont egyeztetés végett bátran kereshet ebben az időszakban is a következő telefonszámon: +36-70-389-8770

 

Kellemes Karácsonyt és Refluxmentes Boldog Új Évet kívánunk!

 

Iklódi Zoltán, reflux-terapeuta

Comments are closed.